Usta Öğreticilerden Eğitim-Bir-Sen’e ziyaret

Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Gülgün Kubal ve Yönetim Kurulundan Rukiye Çınar, Eğitim-Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Can’ı ziyaret etti. Kubal, Başkan Can’a usta öğreticilerin çalışma şartları ve problemleriyle ilgili rapor verdi.

Usta Öğreticilerden Eğitim-Bir-Sen’e ziyaret

Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Gülgün Kubal ve Yönetim Kurulundan Rukiye Çınar, Eğitim-Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Can’ı ziyaret etti. Kubal, Başkan Can’a usta öğreticilerin çalışma şartları ve problemleriyle ilgili rapor verdi.

08 Mayıs 2020 Cuma 10:29
Usta Öğreticilerden Eğitim-Bir-Sen’e ziyaret

Ziyaret ile ilgili bilgi veren Eğitim-Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Can; “Çalışma şartlarıyla ilgili ciddi sorunlar bulunan kadrosuz usta öğretici arkadaşlarımızın iş güvencesi ve kadrolu istihdam olmaksızın ücretli izin hakkından yoksun olarak çalışmaları, doğum, hastalık ve yakınlarının ölümünde bile ücretli izin kullanamamaları, sigortaları 30 iş günü üzerinden yatırılmasına rağmen, ücretleri 20 ila 23 iş günü üzerinden ek ders esasları kapsamında ödenmektedir. Ek ders ücreti üzerinden geçici çalışma ilişkisi nedeniyle asgari ücretin altında ücret alan kadrosuz usta öğreticiler, bir yandan da kurs için yer temini, temizlik ve ısınma dâhil bütün problemleri kendi imkânlarıyla çözmeye çalışıyorlar. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaygın öğretim faaliyetlerinin büyük bir bölümünde yararlandığı insan kaynağı olarak kadrosuz usta öğreticilerin kamu hizmeti yürütüyor olmalarına rağmen kadrolu olarak istihdam edilmeleri gerekirken, uzun yıllardır hem iş güvencesinden mahrum olmaları hem de istihdam statülerine ilişkin belirsizlik nedeniyle mağduriyet yaşamaya devam ediyorlar. Anayasada kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle yürütülmesi yönündeki açık hükme rağmen kadrosuz usta öğreticiler belirsiz bir statüde ve temel haklarından mahrum bir şekilde çalıştırılmaktadır. Yargıtay’ın kadrosuz usta öğreticilerin statü hukukuna tabi olduklarına ilişkin hükmüne karşın, Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, kamu kurumları nezdinde bu kesime yönelik statü belirsizliği sürmektedir. Kadrosuz usta öğreticiler, çalışma hukukundan kaynaklanan haklarını alamadıkları gibi birçok ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunla da baş başa bırakılmışlardır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaklaşık 30 yıldır çalıştırılan kadrosuz usta öğreticiler, statülerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi yönünde herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle ciddi hak kayıpları yaşamaktadır” dedi.

“Özellikle Covid-19 sürecinde gönüllü olarak fedakarca  çalışan Usta öğreticilerimiz modülleri bitiminde sigorta çıkışları yapılarak yeni mağduriyetler yaşamaktadırlar” diyen Başkan Can; “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü özellikle bu sıkıntılı süreçte maske dikim modülü açmalı ve usta öğreticilerimizin ücretlerinin ödenmesi sağlanmalı. Gönüllü olarak maske dikiminde görev alan Usta Öğretici arkadaşlarımız ve Vefa Sosyal Destek gruplarında görev alan eğitim çalışanlarımızı her zaman destekleyen Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın “TAKDİR” Belgesi ile Taltif edeceğinden hiç şüphem yok. Covid_19 Salgını ile mücadelede kamu görevlisi arkadaşlarımız alkışlanacak bir emek veriyorlar. Vefa Sosyal Destek Grupları ve Maske diken arkadaşlarımız destan yazıyorlar. Gayretleri görülmeli, her biri ayrı ayrı taltif edilmeli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol