Yenilenen tarihiyle Çanakkale

Çanakkale, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Ziyaretçiler, diğer yıllardan farklı olarak beş ay önce açılan Troya Müzesi’ni, restorasyonu biten Hamidiye Tabyası’nı ve Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret edebilecekler.

Yenilenen tarihiyle Çanakkale

Çanakkale, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Ziyaretçiler, diğer yıllardan farklı olarak beş ay önce açılan Troya Müzesi’ni, restorasyonu biten Hamidiye Tabyası’nı ve Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret edebilecekler.

11 Mart 2019 Pazartesi 18:09
Yenilenen tarihiyle Çanakkale

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesinin 20. yıl dönümü olan 2018’i Troya Yılı ilan etmişti. Bu vesileyle 2013 yılında yapımına başlanan müze, 10 Ekim 2018 tarihinde açıldı. Troya Ören Yeri girişinde bulunan müze binasının yüksekliği, Troya Antik Kenti’nin kazı öncesi yüksekliği ile eşit olacak şekilde tasarlandı. Girişteki rölyefler ile daha müzeye girmeden antik kentin tarihine ilk adımı atmış oluyorsunuz. Ziyaretçiler giriş katından itibaren yedi başlığa bölünmüş bir hikayeyi takip ediyor. Tunç Çağı döneminde, bölgenin deniz ticaretindeki önemini belirtmek için tasarlanan gemi – vitrin ve Geç Tunç Çağı sonunda kentin bir savaşla terk edilmesi hikayesini temsil eden efektli yansıtma serginin çarpıcı bölümlerinden. Ayrıca Polyskena ve Altıkulaç Lahdi ile İmparator Hadrianus Heykeli’nin büyüklükleri karşısında büyülenmemek elde değil.

Hamidiye Tabyası zaferin kilit noktası

Restorasyondan geçen Hamidiye Tabyası, 9 Kasım’da yeniden ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşları’nın kilit önemdeki savunma noktasıdır. Yeni hali eskiye kıyasla çok daha iyi, ziyaretçilere içine girip dolaşabilme imkanı sunuyor. Üstü toprak, içi tarih dolu odacıklar müze gibi tasarlanmış durumda. Her odacıkta savaşın bir başka yüzüne tanıklık ediyorsunuz. Kınalı Kuzu Ali’nin annesiyle mektuplaşmasını dinleyince hüzünlenip Nusrat’ın kullandığı mayınların maketlerini görünce bir kez daha gurur duyuyorsunuz.

Seddülbahir Kalesi savaşın başladığı yer

360 yıldır denizlerin seddi olarak bilinen kale duvarlarının eteğine varıldığında Gelibolu’nun enfes manzarası ziyaretçileri selamlıyor. İlk düşman bombasının isabet ettiği ve ilk şehitlerin verildiği yer burasıdır. Savaşın getirdiği tahribata zamanın etkisi ve depremler eklenince hayli yıpranan kaledeki restorasyon çalışmalarının 18 Mart’tan önce bitirilmesi planlanıyor. Kazılarla ortaya çıkarılan Fransız ve Türk siperlerini, Fransız ilaç şişeleriyle top mermilerinin sergilendiği bölümü gezebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi engelsiz müze

Çanakkale Savaşları’nda etkin olarak kullanılan kale, Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazların kontrolünü sağlamak amacıyla yonca plan ile yapılmış. Kanuni döneminde Sarı Kule eklenerek geliştirilmiş, 2. Abdülhamit zamanında namazgah tabyaları ve sur duvarları eklenerek son halini almış. Sizi burçların tepesine ulaştıran merdivenleri tırmanırken bulutların üzerine çıkacağınız izlenimine kapılabilirsiniz. Piri Reis’e ayrılan bölümü mutlaka görün. İç kalede bir de engelsiz müze düzenlenmiş.

Hilal-İ Ahmer Hastane Sergisi savaşın arka yüzü

Zafer cephelerde kazanılsa da, cephenin gerisindeki sahra hastanelerinin de önemi büyüktü. Alçıtepe’de bulunan bu hastanelerden biri müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Siperde yaralanan askerler, kağnıyla buraya taşınıyordu. Dönemin koşulları, mankenler yardımıyla anlatılmış. Ameliyathaneye girip bir operasyona şahitlik etmek mümkün.

Mehmetçik Feneri dalış turizmi ve müze bir arada

Tarihi yarımadanın en uç noktasındaki Mehmetçik Feneri, seneye dalış turizmine açılacak. Işığı kilometrelerce uzaktan görülebilen fener, savaş sırasında savunma amaçlı olarak Osmanlı askeri tarafından yıkılmış ancak Fransızlar tarafından yeniden inşa edilmiş. Fener binası müze haline getirilecek, kıyıdan 600 metre açıktaki İngiliz zırhlısı HMS Majestic ise dalış turizmine açılacak.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkale
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol