Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi Ka­ra­köy'­de ka­pı­la­rı­nı aç­tı

Sa­nat ve ta­sa­rım ala­nın­da or­tak bir üre­tim ve öğ­ren­me ala­nı oluş­tur­mak ama­cıy­la Ka­le Gru­bu'­nun, İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı'­nın (İST­KA) des­te­ğiy­le Ka­ra­köy'­de­ki ilk mer­kez bi­na­sın­da ha­ya­ta ge­çir­di­ği Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi dü­zen­le­nen açı­lış tö­re­niy­le hiz­me­te gir­di. Ka­le Gru­bu Baş­ka­nı ve CE­O'­su Zey­nep Bo­dur Ok­yay "Ku­ru­cu­muz İb­ra­him Bo­dur­'un 'Ön­ce İn­san' di­ye­rek çık­tı­ğı sa­na­yi yol­cu­lu­ğun­da; sa­nat, ta­sa­rım ve in­sa­nı bu­luş­tu­ra­cak bu mer­ke­zin önem­li bir ki­lo­met­re ta­şı ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum" de­di.

 Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi Ka­ra­köy'­de ka­pı­la­rı­nı aç­tı

Sa­nat ve ta­sa­rım ala­nın­da or­tak bir üre­tim ve öğ­ren­me ala­nı oluş­tur­mak ama­cıy­la Ka­le Gru­bu'­nun, İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı'­nın (İST­KA) des­te­ğiy­le Ka­ra­köy'­de­ki ilk mer­kez bi­na­sın­da ha­ya­ta ge­çir­di­ği Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi dü­zen­le­nen açı­lış tö­re­niy­le hiz­me­te gir­di. Ka­le Gru­bu Baş­ka­nı ve CE­O'­su Zey­nep Bo­dur Ok­yay "Ku­ru­cu­muz İb­ra­him Bo­dur­'un 'Ön­ce İn­san' di­ye­rek çık­tı­ğı sa­na­yi yol­cu­lu­ğun­da; sa­nat, ta­sa­rım ve in­sa­nı bu­luş­tu­ra­cak bu mer­ke­zin önem­li bir ki­lo­met­re ta­şı ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum" de­di.

25 Temmuz 2019 Perşembe 16:03
 Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi Ka­ra­köy'­de ka­pı­la­rı­nı aç­tı

­­Ta­sa­rım, sa­nat ve sa­nat­çı­ya ver­di­ği des­te­ği ku­ru­lu­şun­dan bu ya­na ke­sin­ti­siz sür­dü­ren Ka­le Gru­bu, gru­bun ilk ge­nel mer­ke­zi olan ve gi­riş ka­tı bir dö­nem sa­nat ga­le­ri­si ola­rak kul­la­nı­lan Ka­ra­köy'­de­ki bi­na­sı­nı, İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı'­nın (İST­KA) des­te­ğiy­le Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'­ne dö­nüş­tür­dü. İs­tan­bul'­da sa­nat ve ta­sa­rım ala­nın­da­ki öğ­ren­ci, ye­ni me­zun ve pro­fes­yo­nel­le­re or­tak bir üre­tim ve öğ­ren­me ala­nı oluş­tur­mak ama­cıy­la, ha­ya­ta ge­çi­ri­len Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi, se­ra­mik sa­na­tı­nın Tür­ki­ye'­de­ki en önem­li tem­sil­ci­le­rin­den At­ti­la Ga­la­ta­lı'­nın eser­le­rin­den olu­şan bir seç­kiy­le ka­pı­la­rı­nı aç­tı. Sa­nat, ta­sa­rım ve mi­ma­ri alan­lar­da yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar, ya­yın­la­dı­ğı ki­tap­lar ve yap­tı­ğı spon­sor­luk­lar­la kül­tür sa­nat ala­nı­na kat­kı­da bu­lu­nan Ka­le Gru­bu, Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi bün­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­le­cek atöl­ye, ko­nuş­ma, ser­gi ve di­ğer et­kin­lik­ler ile ka­tı­lım­cı­la­rın eği­tim al­dık­la­rı alan­la­ra da­ir bil­gi bi­ri­kim­le­ri­ni ar­tır­ma­yı, bi­rey­sel yet­kin­lik­le­ri­ni ge­liş­tir­me­yi, ta­sa­rım ve sa­nat ile di­ğer tüm ya­ra­tı­cı en­düst­ri­ler­de­ki di­sip­lin­le­ra­ra­sı ça­lış­ma­la­ra ev sa­hip­li­ği yap­ma­yı he­def­li­yor. Tö­ren­de ko­nu­şan Ka­le Gru­bu Baş­ka­nı ve CE­O'­su Zey­nep Bo­dur Ok­yay, "Tür­ki­ye'­nin ön­cü sa­na­yi grup­la­rın­dan bi­ri ola­rak, ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ğin­de ye­ni ba­şa­rı hi­ka­ye­le­ri oluş­tur­ma is­te­ği­miz var. Ku­ru­cu de­ğer­le­ri­miz­den al­dı­ğı­mız il­ham­la, her da­im in­sa­nı mer­ke­ze ko­yu­yor ve in­sa­na ya­tı­rım ya­pı­yo­ruz. Öz­gün iş­le­rin, ya­ra­tı­cı ve il­ham ve­ren ça­lış­ma­la­rın için­de ol­ma­yı ve bu­na he­ves­li ki­şi ve top­lu­luk­la­rı ce­sa­ret­len­dir­me­yi ken­di­mi­ze gö­rev bi­li­yo­ruz. Bu mo­ti­vas­yon­la, Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'­nin gru­bu­mu­zun ilk ge­nel mer­ke­zin­de ku­rul­ma­sı­nın he­ye­ca­nı­nı ve mut­lu­lu­ğu­nu ya­şı­yo­ruz. Bu me­ka­nın bil­gi­nin pay­la­şıl­dı­ğı, öz­gür dü­şün­ce­nin ve ya­ra­tı­cı­lı­ğın fi­liz­len­di­ği bir ad­res ol­ma­sı­nı ar­zu edi­yo­ruz. Sa­na­tın bü­yü­sü ışı­ğın­da yep­ye­ni fi­kir­le­re il­ham ve­re­cek bir çe­kim nok­ta­sı ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­ruz. Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'­ni kur­ma fik­ri dü­ne ka­dar Ka­le Gru­bu'n­da ça­lı­şan bir­kaç ide­a­list in­sa­nın ha­ya­liy­di, bu­gün­den son­ra ise bu ka­pı­dan adım ata­cak bin­ler­ce fark­lı ha­ya­lin bu­luş­ma nok­ta­sı ola­cak. O ha­yal­ler bi­zi ge­le­ce­ğe, ta­sa­rı­ma ve ni­te­lik­li üre­ti­me ta­şı­ya­cak. Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'­nin ül­ke­miz ve in­san­la­rı­mız adı­na ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum" de­di. ­
İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı (İST­KA) Ge­nel Sek­re­ter Ve­ki­li Dr. Fa­tih Piş­kin ise yüz­yıl­lar bo­yu ti­ca­re­te, bi­li­me, sa­na­ta ön­cü­lük eden bir şe­hir ola­rak İs­tan­bul­'un, eş­siz ta­ri­hi ve di­na­mik ya­pı­sıy­la ye­ni­lik­çi ve ya­ra­tı­cı en­düst­ri­le­ri bes­le­yen bir eko­sis­te­me ev sa­hip­li­ği yap­tı­ğı­nı ifa­de et­ti. Dr. Fa­tih Piş­kin ko­nuş­ma­sı­nı şöy­le sür­dür­dü: "İs­tan­bul, UNES­CO ta­ra­fın­dan ve­ri­len ta­sa­rım şeh­ri un­va­nı­nı ala­rak dün­ya­nın 31 ta­sa­rım ken­ti ara­sı­na gir­di. Bu un­van biz­le­re da­ha faz­la so­rum­lu­luk yük­lü­yor. İs­tan­bul­'un ta­sa­rım ala­nın­da ve ya­ra­tı­cı sek­tör­ler­de bir mar­ka şe­hir ol­ma­sı­na kat­kı­da bu­lun­mak ve bu yön­de alt­ya­pı­nın güç­len­me­si­ni sağ­la­mak için hız­lı ve ka­lı­cı adım­lar at­mak du­ru­mun­da­yız. Ya­ra­tı­cı en­düst­ri­ler kü­re­sel­le­şen dün­ya­da eko­no­mik bü­yü­me­nin be­lir­le­yi­ci un­sur­la­rın­dan bi­ri ha­li­ne gel­di. İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı ola­rak biz de bu po­tan­si­ye­lin et­kin bir şe­kil­de kul­la­nı­la­bil­me­si için ya­ra­tı­cı sek­tör­le­ri des­tek­li­yo­ruz. 'Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'n­de de şeh­ri­mi­zin ya­ra­tı­cı kim­li­ği­ni des­tek­le­ye­cek, dün­ya­da İs­tan­bul mar­ka­sı­nın bi­li­nir­li­ği­ni ar­tı­ra­cak ön­cü ça­lış­ma­lar yü­rü­tü­le­ce­ği­ne yü­rek­ten ina­nı­yo­ruz." ­
İs­tan­bul­'un kre­a­tif ge­li­şi­mi­ne kat­kı
­Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi ger­çek­leş­ti­re­ce­ği et­kin­lik­ler ile hem alan­da­ki ak­tör­le­rin bir ara­ya ge­lip bir­lik­te üret­me­si­ne ze­min oluş­tu­ran hem de şe­hir­de­ki ya­ra­tı­cı en­düst­ri­le­rin ya­rat­tı­ğı çe­kim ala­nı­na kat­kı­da bu­lu­nan bir mer­kez ola­cak. Ge­rek ko­nu­mu ge­rek ge­tir­di­ği bi­ri­kim ile İs­tan­bul­'un ya­ra­tı­cı sek­tör­ler­de bir mar­ka şe­hir ol­ma­sı­na ve bu alan­da var olan alt­ya­pı­nın güç­len­me­si­ne de hiz­met ede­cek. Top­lam 5 kat­ta yak­la­şık 500 met­re­ka­re­ye ya­yı­lan Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi'­nin her ka­tı, fark­lı bir üre­tim ve öğ­ren­me ala­nı­nı içe­re­cek şe­kil­de ta­sar­lan­dı. Ta­sa­rım ve sa­nat ça­lış­tay­la­rı­nın ya­nı sı­ra ko­nuş­ma ve su­num­la­rın da dü­zen­le­ne­ce­ği mer­ke­zin bod­rum ka­tın­da bir se­ra­mik üre­tim ala­nı; gi­riş ka­tın­da atöl­ye­le­rin çık­tı­la­rı­nın pay­la­şı­la­ca­ğı bir ser­gi ala­nı; bi­rin­ci kat­ta ko­nuş­ma ve su­num­lar ile grup ça­lış­ma­la­rı­na im­kan ve­re­cek bir or­tak alan; ikin­ci kat­ta ta­sa­rım ve sa­nat ağır­lık­lı 1000 ki­tap­tan olu­şan bir kü­tüp­ha­ne ve son ola­rak, üçün­cü kat­ta her­ke­sin kul­la­nı­mı­na açık bir üç bo­yut­lu ya­zı­cı ile fark­lı ma­ket ve üre­tim mal­ze­me­le­ri­nin bu­lun­du­ğu bir atöl­ye yer alı­yor. 
­Ka­le Ta­sa­rım ve Sa­nat Mer­ke­zi bün­ye­sin­de yıl so­nu­na ka­dar, 10 ta­sa­rım ve 10 sa­nat ça­lış­ta­yı, dört de di­sip­lin­le­ra­ra­sı bu­luş­ma ger­çek­le­şe­cek. Mer­ke­zin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­sin­de des­te­ği olan İs­tan­bul Kal­kın­ma Ajan­sı pro­je­si kap­sa­mın­da Mart 2020 ta­ri­hi­ne ka­dar bü­yük ço­ğun­lu­ğu ça­lış­tay­la­rın çık­tı­la­rın­dan olu­şa­cak se­kiz ser­gi dü­zen­le­ne­cek.
 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 26.07.2019 12:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol