Biga'da 'Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi' konferansı

Biga ilçesinde, Biga Sanayici ve İşadamları Derneği(BİSİAD) Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi konulu konferans düzenledi.

Biga'da 'Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi' konferansı

Biga ilçesinde, Biga Sanayici ve İşadamları Derneği(BİSİAD) Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi konulu konferans düzenledi.

11 Mart 2018 Pazar 13:17
Biga'da 'Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi' konferansı

Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu katıldı. Kadooğlu, TÜRKONFED olarak hem ekonomi ile ilgileniyor hem de insan hayatının her noktasına dokunmaya çalıştıklarını bugüne kadar 27 tane rapor hazırladıklarını söyledi. En enteresan olan raporun ise orta gelir tuzağı olduğuna dikkati çeken Kadooğlu, " 16 tane ilimizin 3 bin dolar gelir seviyesi var. 2 ilimizin ise 9 ile 10 bin dolar gelir seviyesi arasına sıkıştığını görebiliyoruz. Diğer tarafta 15 ilimizin İstanbul ve civarı 16 bin 500 ile 17 bin dolar gelir seviyesi var. Bu kadar bariz farklılığın olduğu bir ülkede demokrasinin gelişmesini, toplumun gelişmesini beklemek çok yanlış olur diye düşünüyorum. Bizim el birliği ile ülkemizin her bölgesinde, o bölgenin yerelinde olan iş insanlarının kendi bölgesini kalkındırması için teşvik etmemiz lazım. Bu sistemin artık Ankara'dan yürütülemeyeceği bir kesindir. Biga'nın bir ÇED raporu için Ankara'ya kadar gitmemesi lazım. Çanakkale sınırları içerisinde çözüyor olması lazım" dedi. Çanakkale ekonomisinin lokomotifinin Biga olduğunu vurgulayan Kadooğlu, "Tarımsal ve hayvansal üretimin toplam miktarının yüzde 50 sini üreten Biga'da tarım kolunda çalışanların ise toplam istihdam oranı yüzde 36.3 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarım ve hayvancılık üzerine önemli bir sanayileşme gerçekleştiren Biga, Çanakkale'nin alt endekslerinde ise önemli bir sıçrama geliştirmesinin destekçisi olmuştur. Çanakkale'nin sıkıntılı olduğu endeks ise kamu yatırımlarından alınan pay kişi başına kredi ve dış ticaret verileri ile hesaplanan makroekonomik alanda görülmektedir" dedi. Kadoğlu, "Türkiye'deki şirketlerin yüzde 98'sinin KOBİ'ler, ama teknoloji ile üretim yapan şirket sayısı ne yazık ki yüzde 7 bu çok düşük bir rakam. Çünkü artık rekabet, küçük balığı büyük balığın yuttuğu dönem değil, artık hızlı balık, yavaş giden balığı yediği dönemi yaşıyoruz. Bizim artık hızlı hareket ediyor olmamız lazım. Eğer biz bu hızı, dijitalleşmeyi yakalayabilirsek inanın çok kısa bir zaman içerisinde Avrupa'daki sanayideki gelişme farklılığını yakalayabilir ve önde olan bir ülke olabileceğimizi düşünüyorum" şeklinde komuştu. Konferans sonunda Zekai Baş, Kadooğlu'na kıspet hediye etti. Konferansa, Güney Marmara Sanayici ve İş Dünyası(GÜNMARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği(ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu, Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği(BASİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği(BANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Mirap, Biga Sanayici ve İşadamları Derneği(BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Baş, Kaymakam Mustafa Can, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve işadamları katıldı.

iha

Anahtar Kelimeler:
BigaIşadamları
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol