Köyün sorunlarını çözüme kavuşturdu Şimdi sırada asırlık caminin restorasyonu var

Merkeze bağlı Çınarlı Köyü Muhtarı Hulki Sezer, göreve geldiği günden bu yana köyün var olan sorunları tek tek çözüme kavuşturdu.

Köyün sorunlarını çözüme kavuşturdu Şimdi sırada asırlık caminin restorasyonu var

Merkeze bağlı Çınarlı Köyü Muhtarı Hulki Sezer, göreve geldiği günden bu yana köyün var olan sorunları tek tek çözüme kavuşturdu.

06 Mart 2018 Salı 13:15

2014 yılında yapılan seçimlerde Çınarlı Köyü Muhtarlığı görevine seçilen Hulki Sezer, 4 yıldan buyana köy için gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi vermek için köy kahvehanesinde toplantı düzenledi. Toplantıya katılan köy halkı, Muhtar Hulki Sezer’i dikkatle dinlerken, köy için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi sahibi oldu. Köyün A’dan Z’ye sorunlarını tek tek çözüme kavuşturan Muhtar Hulki Sezer, Çınarlı köyü içerisindeki asırlık camiyi restore ettirmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 100 yıl önce yapılmış eski caminin restore ettirilmesi için Ankara’da bazı görüşmeler yapacağını belirten Muhtar Sezer, asırlık caminin son durumuyla ilgili AK Parti Milletvekillerine ve Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verdiğini söyledi.

Sorunları tek tek çözdük

Toplantıda köy bütçesini kullanarak yaptığı çalışmaları aktaran Muhtar Hulki Sezer; “Yaptığımız işlerin her zaman rakamsal hesaplarını vermeye hazırız. 2014 seçimlerinden sonra köyün girişini yaptırdık. Bunlar hep kendi bütçemizden olan şeyler. 2014 kışında çok kötü durumda bulunan Muhtarlık Binası çatısını onardık. Buna ilave bina çıkışını da uzattık. Bina içerisinde ısınmak için klima aldık. Buna ek olarak misafirlerimizi daha iyi şartlarda ağırlamak adına oturma grubu aldık. Daha sonra camimizin merdivenlerini yaptırdık. Merdivenleri yaptırırken belirli vatandaşlardan da biraz destek aldık. Şimdiki rakamlar çok yüksek fakat ben görevi ilk teslim aldığımda 3 bin kusur lira ila devraldım. Nisan ayında kiralar geldi falan telefi ettik ve işlerimizi yürüttük. Merdiven üstlerini kapattırdık. Yanlarını camekan yaptırdık. Arıtmanın üzerine kaplama yaptırdık. Daha sonra baktık vatandaşlar yağmurda, çamurda, güneşte oturacak yer bulamıyorlar. Bakkal dükkanlarının önüne güneşlik ve yağmurluk yaptırdık. Daha sonra musalla taşı yaptırdık. Bunları hep köyün bütçesinden yaptık. Köy camisinin ses düzeni sık sık arıza yapıyordu. Köy camisinin ses düzenini komple cihaz olarak değiştirdik. 2 yeni hoparlör aldık. Abdesthanemizde 15 yıldır güneş enerjimiz vardı. Fakat bir defa elimi sıcak suyla yıkayamadım, abdest alamadım. Çünkü hat uzak olduğu için sürekli çalışmadığında soğuk su veriyordu. Oraya 80 litrelik elektrikli termosifon koyduk. Şuanda devamlı sıcak su geliyor. Köy içinde bir su depomuz vardı. Onun hattını yangında kullanmak düşüncesiyle açtırdık ve komple risale hattını değiştirdik. Şuanda yangın vesaire ihtiyacımız olan suyu oradan veriyoruz” dedi.

Spor aletleri temin ettik

“Köyün içinde eksik olan kanalizasyon hattını 85 ek metre ek yaparak tamamladık. Burada devletimizden destek aldık. Diğer kısmını bütçemizden yaptırdık” diyen Muhtar Sezer; “Köyün çıkışındaki kanalizasyon hattımızdaki arıtma deformasyon olduğu için onu 200, 300 metre köyden uzaklaştırdık. O civarda oturan vatandaşlarımız kokudan şikâyetçilerdi onu da hallettik. Açık kanal yapımına geçtik. Yaklaşık 600 metre açık kanal yaptırdık. Köyün girişindeki yolun sağına ve soluna. Köy odasının etrafını komple dış cephe boyası yaptırdık. Köy zeytinlikleri ormana çok yakın olduğu için, zeytinlerimize çok yaklaşmıştı. Orada verim alınamıyordu. Tapulu kesim yaptırarak zeytinliklerin kenarlarını açtırdık. Ormandan dozer getirip kenarları açtırıp, zeytinleri budattık. Böylece 2 yıldan beri mükemmel verim alıyoruz. Dolayısıyla oraya yaptığımız masrafı zeytin ve odun satışından kapattık. Ormanın çıkma bir çocuk parkı varmış. Onu ormandan alarak köyümüze yaptırdık. Bu arada birde Çan Belediyesi’yle bir toplantı yapıp, onlardan spor aletleri talep ettik. Spor aletlerini de yerleştirdik. Şuan bazı kardeşlerimiz bu spor aletlerini kullanıyorlar. Köy bütçesinden 7500 metre kare kaldırım yaptırdık. 4000 metre karede özel idareye yaptırdık. Yani göreve geldiğimizden bu yana yaklaşık 13 bin metre kare kaldırım yaptırdık. Yolumuzun olduğu bir yere istinat duvarı gerekiyordu. Yolun 50 metre altın, yaklaşık 30 metrede üstüne olmak üzere istinat duvarı yaptırdık. Köyümüze su getirme sevdasıyla ben bu işe dahil olmuştum. Geçtiğimiz 21 Eylül’de kurbanımızı keserek bu çalışmamızı başlattık. 8500 metre borunun ücretini muhtarlığımız bütçesinden verdik. Bu arada dernek bütçesinde 400 bin lira olan ihale bedelini, yaklaşık 140, 150 bin liraya hallettik ve 5 Aralık 2016 günü suyumuzu depomuza aktardık. Evet 2014’ten sonra yaptıklarımız bunlar” şeklinde konuştu.

Camimizi restore ettireceğiz

2018 yılında yapacağı çalışmalar hakkında da köy halkını bilgilendiren Muhtar Hulki Sezer, köy içerisindeki asırlık camiyi restore ettireceklerini söyledi. Sezer; “2018 yılında yapacaklarımızda kahvemizin ön tarafını bir panelle kapatıp, asmayı yolun kenarındaki boruların üstüne aşı yapıp aldırmayı düşünüyoruz. Onunda tekliflerini aldık. Her ay muhtarlık toplantılarımızı yaptırıyoruz. 2 tane yolu ova istikametimizden depomuza gelen yola bir defa malzeme çektirdik, önümüzdeki günlerde yeniden malzeme çektireceğiz. Yolun belli bir kısmına kadar çektirebildik. Geri kalınına da çektirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca siyasiler aracılığı ile özel idareye tahsilat çıkarıldı. Binamız restore oldu.  Şimdi camimizi yaptıracağım. Bu akşam Allah izin verirse, muhtarların Ankara gezisine katılacağım. Gündemde camimiz var. Durumu iktidar partisi milletvekiline ve vali beye ilettim. Restore edilmesi için. Çünkü eski eserler kaydına geçtiği için yıkılmıyor. Bu yüzden restore ettireceğiz. Bu gidişimde onu da arz edeceğim” diye konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 06.03.2018 19:49
Anahtar Kelimeler:
Muhtarçınarlı
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol